ERİKLER



İki senedir erik ağaçları erken dona yakalandığından, erik çok az oluyordu. Bu sene neyse ki don yapmadı ve bahçedeki bütün erik ağaçları, en küçük fidanlar bile, erik doluydu. Miktar fazla olduğu için ve önceden akıl edip yeteri kadar şeker almadığım için, eriklerin büyük bir kısmını sadece kaynatmakla yetindim, geri kalanı erik reçeli oldu.

çilek reçeli




Bu yaz bahçeden toplanmış taze çileklerle hem bolca reçel hem de dondurma yaptım. "Dondurma" demek belki yanlış olur, süzme yoğurt ile çilekleri blender'a koyup ezdikten sonra buzlukta dondurdum. Sonra, yarım saatte bir kez çıkartıp, çatalla buzlarını kırdım. Sonunda krema gibi yumuşak bir doku haline alıyor. Servis yaparken de üzerine taze çileklerden koydum. Tabii, evdekilerden kaçırmak gerekiyor taze çilekleri, yoksa anında bitiyor.



vodkalı portakal reçeli



Bu reçelin tarifini geçen sene kuzenim vermişti ama ben ancak aradan bir yıl geçtikten sonra yapmaya başladım. Şimdi evde mutlaka olması gereken bir yiyecekmiş gibi geliyor. Tarifi de çok kolay.

6 portakal (tercihen Washington)
3 portakalın (sıkmalık portakal) suyu
1 bardak toz şeker
3 kaşık vodka

Portakalları dilediğiniz gibi doğradıktan sonra sıktığınız portakal suyunu ve şekeri ilave edip kaynatın. Yaklaşık 45 dakika sonra vodka ekleyin ve 5 dakika daha kaynatmaya devam edin. Sonra ocaktan alıp, hala çok sıcakken, kapağı vakumlu kavanozlara koyup kavanozları iyice kapatıp ters çevirin. Şekeri az olduğu için dayanıklı bir reçel olmayacaktır, mümkün olduğunca çabuk tüketilmesi gerekir.